Verslag voorbije activiteiten

26 augustus 2017 - bezoek aan Villa Cavrois

Op zaterdagnamiddag 26 augustus brachten wij een bezoek aan Villa Cavrois in Croix. Deze villa is een in het oog springend bouwwerk, gelegen aan de rand van de Noord-Franse stad Roubaix, in een groene omgeving waar in de twintigste eeuw diverse ferme villa’s werden gebouwd. In Roubaix/Tourcoing deed men in de negentiende en ook nog in het begin van de twintigste eeuw zeer intensief aan textielindustrie. Paul en zijn broer Jean Cavrois waren enkele van deze textielbaronnen. Het is Paul Cavrois die in de jaren twintig een ruim perceel kon kopen, toen nog zuiver landbouwzone.

2 juli 2017 - bezoek aan Menen

Vorig jaar konden we tijdens het kunstproject Menin Road-Ypernstrasse in Menen al kennismaken met het prachtig gerestaureerd stadhuis en de stemmige Sint-Franciscuskerk. Op zondagnamiddag 2 juli ontdekten we al wandelend meer van de historische grensstad aan de Leie, samen met streek- en stadsgids Jan Yperman. Die werkte meer dan 30 jaar in Menen, als cultuurfunctionaris en directeur van CC De Steiger en Stadsmuseum ’t Schippershof. Hij bouwde 20 jaar terug de toeristische dienst uit en lag aan de basis van de ontsluiting van heel wat erfgoedsites.

24 maart 2017 - voordracht 'De Mijnenslag in 1917' (Franky Bostyn)

Met groot enthousiasme bracht Franky Bostyn voor een ruim geïnteresseerd publiek zijn causerie over de Mijnenslag van 7 juni 1917 - de belangrijke voorbode van de Derde Slag bij Ieper - die zich afspeelde in de Wijtschateboog. Dat is de tweede lus van de omgekeerde S-salient, begrepen tussen Hill 60 (noorden) en het bos van Ploegsteert (zuiden).