27 oktober 2017 - voordracht 'Geluwe, kwartier- en frontgemeente op de Menin Road tijdens de Eerste Wereldoorlog' (Dirk Decuypere)

Decuypere vertelt lokale oorlogsverhalen met heel verre horizonten.

De rode draad doorheen de lezing is Geluwe, een gemeente die na de zware Eerste Slag bij Ieper drie jaar lang de laatste Duitse kwartiergemeente op de beruchte Menin Road was, waar militairen tussen burgers leefden. Hier wisselden ze dagen van relatieve rust af met helse dagen aan het front voor Ieper. Omdat Geluwe in Operationsgebiet lag, waren ook haar burgers bij overtredingen aan het strenge krijgsrecht onderworpen. Met de toenemende militaire druk die de Derde Slag bij Ieper aankondigde, werd de gemeente vanaf juni 1917 volledig ontruimd. In de daaropvolgende maanden herschiep de zware geallieerde artillerie het spookdorp in een ruïne. 

Vanaf de jaren 70 interviewde Dirk Decuypere een schare burgers, waarna hij hun getuigenissen confronteerde met wat hij terugvond in lokale, binnenlandse en buitenlandse archieven. Al heel snel wordt duidelijk dat de voor deze lezing geselecteerde gebeurtenissen meestal wel met Geluwe te maken hebben, maar zich heel dikwijls ver buiten deze gemeente afspelen, tot in Zwitserland toe. De ex-leraar-germanist met een passie voor lokale geschiedenis en nog meer voor WOI en II staat garant voor een boeiende avond.

Bovendien duiken geregeld bekende personen en feiten op. Met vragen als: waar precies in Geluwe zette Adolf Hitler in oktober 1914 de eerste stappen van zijn Kampf? Waar in onze streek speelde Spielbergs film War Horse zich in werkelijkheid af? Wist je dat er voor de eerste massale gasaanval (22 april 1915) een speciaal kommando in Geluwe werd opgeleid? Of wist je dat de roots van chef-kok Jeroen Meus in Geluwe liggen en veel met de Grote Oorlog te maken hebben?

De luchtoorlog heeft Dirk Decuypere altijd speciaal geboeid. Voor deze lezing selecteerde hij ook een paar relevante onderzoeksresultaten over de luchtoorlog boven Zuid-West-Vlaanderen.

Praktisch

  • de voordracht gaat door in het auditorium van de Heilige Familie Ieper (ingang Eigenheerdstraat)
  • ze start om 20 uur​​
  • de toegang is gratis