17 november 2017 - lezing 'Het orangisme in België' (Els Witte)

Een onthullende lezing over een cruciale periode uit de geschiedenis van de Lage Landen door prof. em. Els Witte, ererector van de VUB, een autoriteit over dit onderwerp. Een voordracht In samenwerking met Davidsfonds Ieper.

Na een korte Belgische revolutie kwam er in oktober 1830 een einde aan het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Een onvermijdelijke wending in de geschiedenis, zo lijkt het nu, maar dan wordt geen rekening gehouden met de felle oppositie van de orangisten. Die beweging van Oranjegezinden uit de elite in Vlaanderen, Brussel en Wallonië stelde alles in het werk om weer aansluiting te vinden bij het Nederlandse koninkrijk.

In Het verloren koninkrijk ging Els Witte op ontdekkingstocht naar de wortels van het orangisme. Uit nauwelijks onderzochte archieven haalde zij veelzeggende correspondentie, die vaak in geheimschrift was opgesteld. Aan de hand van die bronnen wist Witte een rijkgeschakeerd en uniek beeld te schetsen van de orangistische organisaties, gedragscodes en strategieën. Ook wierp zij een licht op de druk beoefende Oranjecultus, die nog lang niet is doodgebloed. Het orangisme was ook in Ieper erg actief en domineerde er zelfs tot in de jaren 1840 de gemeenteraad.

Els Witte is historica. Ze doceerde vanaf 1974 hedendaagse politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Van 1994 tot 2000 was zij rector van de VUB en sinds 1988 is ze lid van de Koninklijke Academie van België. Eerder was zij de hoofdauteur van onder andere Politieke geschiedenis van België sinds 1830 (2007).

Praktisch

  • de voordracht vindt plaats in het auditorium van de Heilige Familie Ieper (ingang Eigenheerdstraat)
  • ze gaat van start om 19.30 uur
  • de toegang bedraagt 4 euro

Een organisatie van Gidsenkring Ieper-Poperinge, samen met Davidsfonds Ieper