Xtra aanbod
U vindt hier twee verhalenwandelingen, aangepast aan de leefwereld van kinderen van 10 tot 13 jaar. En ook enkele wandelingen voor volwassenen die u niet terugvindt in het aanbod van Toerisme Ieper, maar die u wel bij ons kunt reserveren. Voor meer info, mail naar info@gidsenkringieper.be.
Kinderwandeling - Groei en bloei van een middeleeuwse stad
Het ontstaan van Ieper: van versterkte hoeve met donjon tot wereldstad, en dat alles te danken aan een bloeiende lakenhandel aan de oevers van de Ieperlee.
We volgen Johan en Michiel: een keer als koewachters bij het lossen van de balen wol op de binnenkoer van de hallen en een andere keer als torenwachters op de fiere belforttoren. Veel details in de gevel van de Lakenhalle tonen ons hoe bloeiend de handel wel was, onder andere tijdens de jaarmarkten. In de kathedraal zien we op een grafsteen de afbeelding van een ridder in vol ornaat. De gids vertelt aan de hand van een fantastisch schilderij hoe de stad in 1383 werd belegerd door Engelsen en Gentenaren, maar ook hoe de patrones van de stad de middeleeuwers te hulp kwam bij dit Beleg van Ieper.
We trekken door de Zuytstraete, een belangrijke invalsweg met veel statige huizen. Vroeger waren er geen huisnummers, maar een huis kreeg wel een naam. U ziet het Belle Godshuis als middeleeuws hospitaal, het Tempeliershuis, de Sint-Pieterskerk met typische verdedigingstoren, het Sint-Jansgodshuis en het Houten Huis. De Rijselpoort is een van de oorspronkelijk stadspoorten die overgebleven is.
Duur: 2 uur - Doelgroep: 10 tot 13 jaar
Kinderwandeling - Een stad in oorlog
Aan de hand van didactische platen worden de kinderen geconfronteerd met enkele aspecten van de Eerste Wereldoorlog: vluchten na de gasaanvallen, de zorg voor gewonden en het begraven van de gesneuvelden.
Bij verscheidene stopplaatsen worden volgende verhalen verteld: brandende hallen en kathedraal, vreemde soldaten in de stad, eerste gasmaskers tegen het chloorgas, vluchtelingen met kinderen, gevluchte kinderen in een Franstalige school, Last Postblazers onder de Menenpoort, kazematten als ondergrondse schuilplaats, maquette van de stad in 1918, barakken met kinderen, gevaren die de kinderen trotseerden bij het spelen met oorlogstuig, spelende kinderen op een Britse begraafplaats, ...
Tijdens een afrondend gesprek met de gids over de zinloosheid van oorlog wordt met een wens naar vrede afscheid genomen.
Duur: 2 uur - Doelgroep: 10-13 jaar
Ieperlee bovengronds
De Ieperlee krijgt pas zijn naam bij het binnenvloeien van onze stad aan de Rijselpoort. In feite is zij een voortzetting van enkele beken die vanuit Heuvelland Ieper bereiken. In de middeleeuwen was de rivier bevaarbaar voor kleine boten en werd zo de levensader van de stad. Nu is zij een overwelfde riool, die we tijdens deze wandeling volgen tot waar de Ieperlee weer tevoorschijn komt. Deze verrassende tocht bekijkt de waterrijke geschiedenis van Ieper met andere ogen!
Duur: 2 uur
Het onbekende Ieper
Natuurlijk kent Ieper ook een aantal minder bewandelde paden. Het zijn net die, die we met deze wandeling betreden. Op deze tocht wordt u meegenomen naar onder andere de Oude Veemarkt, het Minneplein, de Vismarkt, het Sint-Jansgodshuis, de Sint-Pieterskerk, het Houten Paard en het Gezelleplein. Stuk voor stuk pleinen, straatjes en steegjes met een eigen verhaal.
Duur: 2 uur
Een straat waard?
Deze wandeling brengt u naar specifieke straten in en rond de Ieperse stadskern die een speciale naam dragen. De straatnaambordjes brengen historische figuren opnieuw tot leven. Zo is er architect Jules Coomans, verantwoordelijk voor de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. Of bisschop Jansenius, die als ketter werd afgeschilderd. Ook Ieperse ministers, burgemeesters, kunstenaars en oorlogshelden passeren de revue. Mooie verhalen gegarandeerd!
Duur: 2 uur
Vrouwenwandeling
In een stad met een rijk verleden hoor je vaak vooral de namen weerklinken van de beroemde mannen die daar hun aandeel in hadden. Nochtans hebben er ook tal van vrouwen een belangrijke rol in gespeeld. Tijdens deze wandeling leert u enkele markante vrouwen kennen. Daarnaast is er ook aandacht voor het dagelijkse leven van de volksvrouw. U neemt ook een kijkje in het Stedelijk Museum, waar werken van kunstenares Louise Dehem hangen.
Duur: 2 uur