19 maart 2018 - lezing 'Heiligen en tradities in Vlaanderen' (Hans Geybels)

De Nacht van de Geschiedenis koos dit jaar religie als thema. Wij kiezen voor de Nacht van de Geschiedenis en bieden u deze boeiende lezing aan. U moet vooraf inschrijven!

Op de vooravond van de Nacht van de Geschiedenis organiseren wij samen met de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal en Davidsfonds Ieper een lezing van professor Hans Geybels over heiligen en tradities in Vlaanderen.

Processies, rondgangen, novenen, bloemenhuldes, bedevaarten, … Je komt ze overal tegen. Het is het geloof vanuit de onderbuik: geworteld in een ver verleden, gestoeld op vereringen van lokale heiligen. In de lezing neemt Hans Geybels ons, zoals in zijn gelijknamige boek, mee in deze religieuze volkscultuur in Vlaanderen. Hoe Keltisch of Germaans zijn de christelijke tradities? Wat heeft de verrijzenis van Christus met eieren te maken? Waar komen al die Lourdesgrotten in Vlaanderen vandaan? Welke tradities leven er bij de (schutters)gilden? Hoe kwamen de mirakelverhalen tot stand?

Hans Geybels, gewezen woordvoerder van kardinaal Danneels, is docent aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven en doet hoofdzakelijk onderzoek naar de geschiedenis van de religieuze volkscultuur. Geybels is ook gedelegeerd bestuurder van de christelijk geïnspireerde denktank Logia.

Na de lezing bieden wij u een drankje aan.

Praktisch:

  • wanneer: maandag 19 maart 2018 om 20 uur
  • waar: kapittelzaal van de Sint-Maartenskathedraal, Ieper
  • prijs: 10 euro; 8 euro voor leden gidsenkring, Davidsfonds Ieper, Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal
  • inschrijven: u moet vooraf inschrijven via https://goo.gl/xs1PQn