Zaterdag 9 oktober 2021 - Wandeling doorheen de tijd van de landadel (19de eeuw)

Collega-gids Hans Vandenbroucke neemt ons een namiddag mee op wandel in het Couthof en De Lovie.

We starten aan de kapel in wijk 't Vogeltje. In de lokale kapel vindt u tal van verwijzingen naar de geschiedenis van het naburige kasteel De Lovie.

Daarna trekken we langs de Rode Dreef richting Kasteel Couthof. We maken kennis met het dramatische leven van senator en baron Jules Mazeman de Couthove en verkennen het kasteeldomein. We ontdekken er nuttige en minder nuttige bouwsels die in die tijd in de mode waren. De serres en het huisje van de tuinman zijn volledig gerestaureerd en nu nog bloeien de Frankenthal-druiven uit de tijd van Mathilde van Outryve d'Ydewalle. In het park werd de restauratie van het tuinpaviljoen  met een erfgoedprijs gelauwerd, net als de markante duiventil. 

Vanuit het Couthof trekken we naar domein De Lovie, waar we kort het verhaal van de familie Jules Van Merris leren kennen rond 1870. Van Merris was niet van adel, maar was enorm gefortuneerd en creĆ«erde een droompark in Engelse landschapsstijl. Vandaag huist vzw De Lovie er als voorziening voor personen met een mentale beperking.

Na De Lovie keren we terug naar 't Vogeltje.

Praktisch:

  • De wandeling start om 14 uur aan de kapel van 't Vogeltje - er is voldoende parking. Het einde is voorzien rond 17 uur.
  • Deelname aan de wandeling is gratis.
  • U moet vooraf inschrijven bij kristin.demeyere@telenet.be (tot 30 september).