Zaterdag 21 augustus 2021 - Daguitstap IJzerlandschap

Op zaterdag 21 augustus organiseren wij onze eerste uitstap in het post-coronatijdperk. Hiervoor hebben wij gids Marc Becuwe, heemkundige in de IJzervallei, ingeschakeld. Vorig jaar toerden we al met hem in de brede omgeving van Merkem, wat ons geweldig boeide. Nu wacht ons opnieuw een mooie uitdaging. U bent welkom.

Op deze daguitstap volgen we de Belgisch-Duitse frontlijn tijdens Wereldoorlog I. De bedoeling is inzicht te krijgen in de landschappelijke context van de loop van de IJzer, die het decor was voor vier jaar strijd om deze vallei. We kennen best de onderwaterzetting van eind oktober 1914. Maar er waren in 1915, 1917 en 1918 nog meer onderwaterzettingen op verscheidene plaatsen, die
hun uiterste belang in de oorlogsvoering hadden. Ook gewonden werden via het water naar chirurgische voorposten afgevoerd. Er is dus heel wat meer te vertellen dan het verhaal van Hendrik Geeraert en Karel Cogghe. Het is op 21 augustus vooral om die minder gekende inundaties te doen.

Praktisch

  • We starten om 9.30 uur stipt op de weide voor café Steenstraete (bij Lizerne/Bikschote) langs de N369 Diksmuide-Ieper voor een rondrit van 100 km. Een autocar met 29 plaatsen staat ter beschikking. De bus is uitermate geschikt voor de kleinste wegen. In de bus is het dragen van een mondmasker verplicht. Wanneer we buiten op stap zijn, hoeft dit niet. Het einde van de excursie is voorzien rond 18 uur.
  • Het is een landschapsexcursie waarbij enkele keren wordt uitgestapt voor een korte wandeling. Aangepast sportief schoeisel is wenselijk. Er worden geen musea, bezoekerscentra, monumenten of begraafplaatsen bezocht. De verhaallijn, de historisch-geografische verkenning van de Belgisch-Duitse frontlijn 1914-1918 staat centraal. ‘s Middags rond 13 uur wordt een picknickpauze voorzien (In de Vicogne, Stuivekenskerke). We brengen zelf onze picknick mee. In de late namiddag houden we een koffiestop. In beide plaatsen is één consumptie vanuit de groep voorzien.
  • Elke deelnemer ontvangt een documentatiebundel in kleur met goed kaartmateriaal.
  • Deelname kost 35 euro per persoon: vervoerskosten, kostprijs van de gids, twee consumpties en een infobundel zijn in de prijs inbegrepen. Wilt u inschrijven, stuur dan een e-mail naar danny.jonckheere14@gmail.com. Tegelijkertijd stort u het reisbedrag t.a.v. penningmeester Frank Gunst, Elleboogstraat 3, 8980 Zonnebeke op rekeningnummer BE 36 4648 2876 1181. De eerste 29 betalenden zijn verzekerd van hun deelname. Er wordt een kleine reservelijst aangelegd. Iedereen wordt verwittigd wanneer de bus volzet is.
  • Voor bijkomende info, bel voorzitter Danny Jonckheere op 0479 53 92 74.