27 oktober 2017 - voordracht 'Geluwe, kwartier- en frontgemeente op de Menin Road tijdens de Eerste Wereldoorlog' (Dirk Decuypere)

Het dorp Geluwe lag tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de beruchte Meenseweg. Dirk Decuypere schetste het verloop van de oorlog, met onder meer de verschillende slagen bij Ieper, vanuit Geluws standpunt. 

De oorlogsellende voor Geluwe begon begin oktober 1914, toen Duitse soldaten in Wervicq-Sud de Leie overstaken. Wervik werd een door hen bezette stad; Geluwe zou volgen. Het dorp zou voor de rest van de oorlog in Duitse handen zijn. Geluwe behoorde tot het Operationsgebiet. De burgemeester had niets meer te zeggen. Er waren Ortskommandaturen in Geluwe en op de Koelenberg.

We noteren hier enkele in het oog springende elementen:

  • De eerste burgerdoden in Geluwe vielen op 18 oktober 1914; ze waren nog heel jong: Anna Vanhee (5) en de zussen Madeleine (12) en Zulma Bouten (18).
  • Van december 1914 tot in maart 1915 waren er veel tyfusslachtoffers. Marie Pype verloor zo vier kinderen in maart 1915.  
  • In mei-juni 1917 werd Geluwe geĆ«vacueerd: de zware geallieerde bombardementen in aanloop naar de Derde Slag bij Ieper maakten dat het er te gevaarlijk was geworden. 1350 Geluwnaars moesten verplicht vertrekken. Velen van hen brachten de rest van de oorlog door in Vlaams-Brabant. 

Een 30-tal aanwezigen hoorden Dirk Decuypere een boeiend en mooi geĆÆllustreerd betoog brengen. Dank je wel, Dirk!