Vrijdag 11 maart 2022 - voordracht Roma intima (Bert Gevaert)

Een lezing die ons onderdompelt in liefde, lijf en lust in het oude Rome.

In films, tv-series, boeken en stripverhalen worden de Romeinen vaak voorgesteld als geperverteerde seksmaniakken. Het oude Rome was een seksueel paradijs waar alles kon en alles mocht, en waar orgieën dagelijkse kost waren. De allergrootste wellustelingen waren uiteraard de keizers en hun entourage, voor wie geen enkel seksueel taboe bestond. Denk maar aan keizer Nero en keizer Caligula. Uiteraard is dat een erg gekleurde – en commercieel interessante – weergave van de werkelijkheid, die gretig aftrek vindt bij een groot publiek.

Maar wat kunnen we op basis van de historische bronnen (teksten, kunst en archeologische vondsten) vertellen over hoe het er in het intieme leven van de Romeinen echt aan toe ging? Wat zijn de feiten? Hielden de Romeinen van billen of borsten? Hoe was de ideale man onderaan ‘geschapen’? Stonden ze positief of negatief tegenover mensen die wij vandaag LGB’s (lesbisch, gay, bi) noemen? Wat gebeurde er allemaal in het huwelijksbed, maar ook op het toilet? Schaamden Romeinen zich voor hun scheten?

Dit alles en veel meer wordt in woord en beeld tot leven gebracht door een uitermate boeiende en gepassioneerde spreker!

Bert Gevaert is leraar klassieke talen aan het Sint-Lodewijkscollege, stadsgids in Brugge en, samen met dr. Johan Mattelaer, auteur van Roma intima (2020).

De voordracht gaat door in CC Het Perron (Fochlaan, Ieper) en start om 20 uur stipt. De toegang is gratis.